Yrselcenter logga

Yrselcenter Telemedicin

Analys av ögonrörelser avslöjar de vanligaste och viktigaste yrselsjukdomarna

Bara genom att först ta reda på vad som orsakar yrseln går det att erbjuda en effektiv behandling. De vanligaste yrselsjukdomarna beror på störningar i balansorganen, i balansnerverna och i hjärnans funktioner. Alla dessa sjukdomar medför avvikande ögonrörelser. Genom att påvisa onormala ögonrörelser kan sjukdomarna upptäckas. Ögonrörelser är sammankopplade med balanssinnets samtliga impulser.

Diagnostisk timing

Många yrselsjukdomar medför varierande symtom som kan komma och gå. I samband med yrselanfall klarar man inte att lämna sängen men några timmar efter attacken kan balanssystemet ha återhämtat sig helt. Vid kristallsjuka uppkommer mest yrsel nattetid och på mornarna medan man dagtid kan vara besvärsfri.

Onormala ögonrörelser visar sig därför inte alltid just när du besöker våra mottagningar. Tvärtom har våra patienter ofta sina yrselattacker när de inte är på mottagningen.

Diagnostik av yrsel oavsett var du är och tid på dygnet

Med våra telemedicinska verktyg kan din yrsel dokumenteras och diagnostiseras var som helst och när som helst.

Undersökning när du upplever yrsel

Under yrselattacker eller episoder med ökad yrsel och balansrubbning genomför du själv en fem minuter lång undersökning på en säng eller matta. Undersökningen innebär att du filmar höger ögas rörelser samtidigt som du genomför olika tester. Undersökningen ska likna den som hade utförts om du hade varit på mottagningen.

Nystagmocatcher®

Nystagmocatcher är en optisk tillsats som du fäster framför mobiltelefonens kameralins. Tillsatsen möjliggör högupplösta videoinspelningar av det ena ögats rörelser.

Under perioder med balansrubbningar eller yrselanfall följer du talade instruktioner för att genomföra en 5 minuter lång undersökning. Samtidigt videofilmar du diagnostiska ögonrörelser med din mobiltelefon. Nystagmocatcher är utvecklad för alla mobiltelefoner.

 

 

NC Uppratt med ocklusion

Undersökningar som genomförs hos andra vårdgivare

Läkare, sjukgymnaster och andra vårdgivare som saknar egen utrustning och vana för att undersöka ögonrörelser, kan använda Nystagmocatcher och molntjänsten Vertigocatcher för att diagnostisera pågående yrsel.